INGREDIENCE:

180g hladké mouky
70g polohrubé mouky
cca 250 ml vlažného mléka
21 g čerstvého droždí
50 g cukr krupice
5 g vanilkového cukru
špetka soli
1 lžička na jemno nastrouhané citronové kůry
1 vejce
50 g změklého másla
hladká mouka na podsypání těsta
NÁPLŇ:
povidla – lze smíchat se skořicí a mletým badyánem a strouhankou, nebo přimíchat tvrdý perník – k zahuštění
tvaroh – smíchat s moučkovým cukrem a cca 2 žloutky
rozinky předem namočené v rumu
NA POTŘENÍ:
1 vejce
1 lžíce mléka
špetka soli

POSTUP:

V míse smícháme obě mouky a sůl a uprostřed uděláme důlek. Vlijeme 2/3 vlažného mléka a rozdrobíme droždí. Důkladně hněteme dokud nevznikne hladké těsto. Zaprášíme moukou, přikryjeme a necháme 30 min.vzejít na teplém místě.

Přidáme postupně zbylé suroviny, máslo jako poslední (nechala jsem si ho rozpustit úplně). Mícháme tak dlouho, dokud není těsto hladké. Zaprášíme moukou, přikryjeme a necháme opět na teplém místě cca 1h zrát (dokud nezvětší svůj objem a bude se vám líbit). Občas můžeme těsto prohníst i během této doby.

Plech vyložíme pečícím papírem a suroviny na potření rozšleháme.

Těsto si rozdělíme na 2 díly a postupně každý z nich rozválíme na plát, který rozdělíme na rovnoměrné díly. Doprostřed každého dílu vložíme povidla, okraje stiskneme k sobě a zmáčkneme k sobě, aby náplň nevytekla. Vytvarujeme bochánky a položíme je spojem dolů a hladkou stranou na horu na připravený plech. Děláme větší mezery. Necháme kynout 30 min.

Troubu rozehřejeme na 180°C.

Vykynuté bochánky uprostřed stlačíme, třeba skleničkou, aby nám vznikly vyšší okraje. Ty pak rovnoměrně prostřihneme nůžkama do hloubky 1 cm.

Koláče potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem a solí a středy naplníme tvarohovou náplní. Posypeme rozinkami.

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 18 minut.