INGREDIENCE:
POSTUP:
V míse smícháme obě mouky a sůl a uprostřed uděláme důlek. Vlijeme 2/3 vlažného mléka a rozdrobíme droždí. Důkladně hněteme dokud nevznikne hladké těsto. Zaprášíme moukou, přikryjeme a necháme 30 min.vzejít na teplém místě.
Přidáme postupně zbylé suroviny, máslo jako poslední (nechala jsem si ho rozpustit úplně). Mícháme tak dlouho, dokud není těsto hladké. Zaprášíme moukou, přikryjeme a necháme opět na teplém místě cca 1h zrát (dokud nezvětší svůj objem a bude se vám líbit). Občas můžeme těsto prohníst i během této doby.
Plech vyložíme pečícím papírem a suroviny na potření rozšleháme.
Těsto si rozdělíme na 2 díly a postupně každý z nich rozválíme na plát, který rozdělíme na rovnoměrné díly. Doprostřed každého dílu vložíme povidla, okraje stiskneme k sobě a zmáčkneme k sobě, aby náplň nevytekla. Vytvarujeme bochánky a položíme je spojem dolů a hladkou stranou na horu na připravený plech. Děláme větší mezery. Necháme kynout 30 min.
Troubu rozehřejeme na 180°C.
Vykynuté bochánky uprostřed stlačíme, třeba skleničkou, aby nám vznikly vyšší okraje. Ty pak rovnoměrně prostřihneme nůžkama do hloubky 1 cm.
Koláče potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem a solí a středy naplníme tvarohovou náplní. Posypeme rozinkami.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 18 minut.